Is het beroep van verloskundige iets voor jou?

Geplaatst op

Verloskundigen hebben een heel bijzonder beroep. Je helpt een zwangere vrouw tijdens de zwangerschap en ook na de bevalling ben je daar voor het kindje. Het is ook je taak om te helpen bij eventuele complicaties. Zo is het een mooi beroep, maar ook erg intensief. Lijkt het beroep je wel interessant en wil je dit misschien zelf ook gaan doen? Wij vertellen je er graag meer over! Lees dus snel verder.

Wat doet een verloskundige?
Een verloskundige controleert in principe het verloop van de zwangerschap. Zo zal je een zwangere vrouw regelmatig begeleiden tijdens het gehele proces. Zo meet je de bloeddruk, voel je aan de buik, meet je de groei van de baby enzovoorts. Als er eventuele problemen zijn kun je de client doorverwijzen naar een gynaecoloog, huisarts of andere specialist. Verder kan het zijn dat je bloed en urineonderzoek uitvoert. Uiteraard begeleidt een verloskundige ook de vrouw en de baby na de bevalling. Zo kom je regelmatig bij hen thuis en kijk je goed hoe de moeder en de baby herstellen.

Werken als verloskundige

Als je werkt als verloskundige moet je meerdere rollen vervullen. Zo ben je een zorgverlener, poortwachter, coach en een steun en toeverlaat voor de toekomstige ouders. Vaak werkt een verloskundige in een zelfstandige praktijk of in het ziekenhuis. Om verloskundige te werken moet je een opleiding gedaan hebben. Dit kan op het HBO met een vierjarige verloskundige studie. Vaak loop je tijdens je opleiding ook stage in het ziekenhuis of bij een andere zorginstelling. Het beroep lijkt een beetje op die van een kraamverpleegkundige en thuisverzorgende. Je moet dan ook beschikken over communicatieve vaardigheden, behulpzaam zijn, stressbestendig en goed kunnen luisteren. Verder is het fijn als je je kunt verplaatsen in iemand anders en empathisch vermogen hebben.