Stedenbouwkundige, architect of bouwkundige, wanneer heb je wie nodig?

Geplaatst op

Stedenbouwkundige, architect of bouwkundige. Weet jij goed het verschil en wanneer je wie nodig hebt? In dit blog gaan we daar uitgebreid op in. 

Stedenbouwkundige

Een stedenbouwkundige is een expert op het gebied van het ontwerpen van stedelijke gebieden. Hierbij opereert hij/zij op het grensvlak van planologie oftewel ruimtelijke ordening en architectuur. Ze houden hierbij rekening met bestuurlijke, technische, economische en milieu gerelateerde voorwaarden. Ook kijken ze naar veiligheid en duurzaamheid. Ze werken veel bij of voor overheidsinstellingen. Er zijn ook steeds meer stedenbouwkundigen met een eigen bureau, net zoals Witpaard uit IJsselmuiden. Je zult er privé dus niet zo gauw mee te maken krijgen.

Architect

Met een architect kun je te maken krijgen als jij een huis wilt laten bouwen en jij geen standaard huis wilt. Dan schakel jij een architect is om een huis op basis van jouw wensen te laten ontwerpen. Uit het ontwerp volgen bouwtekeningen voor de aannemer. Verder begeleidt de architect grotendeels de aannemer om te zorgen dat het huis zoals bedacht wordt gebouwd. Maar er zijn ook architecten die hele gebieden ontwerpen en waarbij het dus niet bij een woning blijft. Dit is meer bedrijfsmatig en overheden zijn dan vaak opdrachtgever. 

Bouwkundige

De meeste mensen maken het contact met een bouwkundige vaak wel mee. Want als je een nieuw huis laat bouwen, dan heb je een bouwbedrijf nodig met vakkundige mensen. Dan krijg je dus te maken met bouwkundigen. Zij begeleiden een bouwproces van A tot Z en zorgen dat alle gemaakte afspraken nagekomen worden door alle betrokken partijen. Je selecteert een bouwbedrijf vaak naar aanleiding van gunstige offerte en een goede klik. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *