Wat is geschikt speelgoed voor een pasgeboren baby?

Geplaatst op

Hoera! Na negen maanden zwangerschap is het kindje dan eindelijk daar. De baby komt plotseling in de grote wereld, waar hij of zij nog veel moet leren. Met het juiste baby speelgoed kun je de baby dan ook een beetje wegwijs maken en lekker laten spelen. Toch is niet al het speelgoed geschikt voor een baby. Wil je weten waarmee een baby mag spelen en waar je op moet letten bij het aanschaffen van speelgoed? Lees snel verder!

Eerste maand

De eerste maand is de baby nog zo jong en zullen ze nog niet volop kunnen spelen. Hoewel ze nog geen dingen kunnen vastpakken, houden ze wel van knuffelen en naar dingen kijken en luisteren. In deze eerste periode zul je dus vooral veel zelf met de baby spelen. Hierdoor verbeter je de band met je baby én stimuleer je zijn of haar ontwikkeling door te praten. Wel kun je in de eerste maand een knuffeldoekje kopen. Als de kleine in het wiegje ligt, kan hij of zij knuffelen met het doekje en in slaap vallen.

Eerste en tweede maand

Na de eerste maand kan je baby al wat meer de aandacht houden bij het kijken en luisteren. Het is daarom leuk om speelgoed te kopen wat veel geluid maakt en waar de baby naar kan kijken. Denk bijvoorbeeld aan een muziekdoosje of een pratend knuffeltje. De baby kan reageren op de geluiden en eventuele bewegingen.

Drie maanden

Als je kindje drie maanden oud is, kan hij of zij inmiddels kleuren waarnemen. Koop daarom vanaf deze periode speelgoed in leuke kleuren en patroontjes. Ook verschillende stofjes en materialen van speelgoed kan de baby helpen bij de ontwikkeling. Zo kunnen ze niet alleen kleuren van elkaar onderscheiden, maar kunnen ze ook voelen aan het speelgoed. Denk bijvoorbeeld aan een rammelaar of een trappelpiano.